Яйця в раціоні



Яйця в раціоні

Є безліч продуктів, які ми вважаємо першорядними, основними. Може до них і не відносяться сардельки з сиром, але однозначно можна сказати, що в таку категорыю входять яйця. Зазвичай в будь-якому будинку неодмінно зустрінеш в холодильнику хоча б один десяток яєць. Але от про те, чи приносять вони тільки користь, або, навпаки, від них для організму лише шкода, дуже давно ведуться суперечки. Постараємося якомога більш об'єктивно розглянути даний продукт харчування, щоб зрозуміти, наскільки ж мають рацію сторони у своїх переконаннях, наскільки дані продукти шкідливі, а в чому вони, навпаки, можуть бути виключно корисні. І аргументи як за яйця, так і проти них, можуть бути дуже численними і різноманітними, так що підемо по порядку, почавши з аргументів «за».

Позитивні якості яєць

Одна з найбільш важливих переваг яєць полягає в тому, що вони містять значну кількість цінних речовин, що ні варена ковбаса, ні інші продукти харчування не можуть з ними і приблизно зрівнятися. По-перше, це білок. В одному яйці, навіть необов'язково великому, а просто середньому, міститься 6,5 грам білків, а це становить від 12 до 14 відсотків від денної норми, так що кілька яєць здатні цілком компенсувати денну потребу в білку як у чоловіка, так і у жінки. Більш того, яєчний білок є дуже цінним, тому що у нього вкрай висока біологічна цінність, так як в його склад входять всі ключові амінокислоти.

Також яйце містить численні вітаміни, зокрема A, D і E. Також мається ніацин, який також називається B3, біотин, фолієва кислота, вітамін B12 і холін. Склад відмінний за всяким мірками. Але не тільки лише вітамінами багаті яйця. Також можна виділити мінерали на кшталт цинку, магнію, йоду, фосфору, кальцію і заліза, які також містяться у великих кількостях. Крім цього додають цінності яєцям для здоров'я різні антиоксиданти, зокрема селен, а також похідні від вітаміну A, що містяться в значних кількостях.


Далі можна відзначити жири. Всього в середньому яйці є близько 86 калорій, 6,4 грам від усієї маси займають жири, з яких 1,8 грам - це насичені. Майже весь жир, що мається, міститься в жовтку, у білку є лише така незначна частина, що нею можна знехтувати. Крім того, поживну цінність яєць можна збільшити, якщо підгодовувати особливим чином несучок. Таким способом і з'являються яйця, які багаті селеном.

Також яйця можуть допомагати запобігати деяким захворюванням, зокрема, дослідження показали, що дівчатка-підлітки, які вживають в їжу яйця на регулярній основі, менш схильні до розвитку раку грудей. Так що профілактичний прийом яєць більш ніж рекомендується, це більш цінно, ніж, наприклад, купити шинку оптом.

Негативні якості яєць

Першим суттєвим недоліком яєць є їх здатність викликати алергію. Найчастіше це зустрічається у маленьких дітей. Це може пройти до п'яти-семи років, а може при більш невдалому збігу обставин, зберегтися на все життя.

Також деякі інгредієнти яєць є досить спірними. Холестерин, наприклад, міститься в підвищеній кількості, тому багато хто вважає, що зайво часте вживання яєць в вашу їжу може виключно негативним чином позначитися на здоров'ї будь-якої людини. Тому багато дієт, які вибудовуються на зниженні рівня холестерину в крові, не рекомендують налягати на яйця, вживаючи їх три рази на тиждень, не більше. Але інші представники медицини оскаржують цю думку, вважаючи, що якщо і має сенс обмежити вживання яєць, то до одного в день, а більше не варто.


Коли ви купуєте яйця з птахофабрик, то можете бути впевнені, що курці були зроблені щеплення проти сальмонели. Але якщо ви не довіряєте цьому, або якщо ви купуєте яйця безпосередньо в селі, то не вживайте сирі або ж попросту недоварені яйця в їжу.

Також важливо зрозуміти, що яйця треба зберігати особливим чином, окремо від інших продуктів харчування, негайно їх викидати, якщо їх шкаралупа тріснута, а також мити руки після яєць і самі яйця перед вживанням їх у їжу або додаванням в страву.