Все, що ви повинні знати про алергію



Все, що ви повинні знати про алергію

Алергія - річ донезмоги противна, і навіть в якійсь мірі образлива, адже так добре жилося б нам без неї, і так багато дискомфорту вона нам приносить. І вона може виникнути несподівано, а серед того, на що вона проявляється, можна виділити навіть ті продукти, які, здавалося б, особливої шкоди заподіяти не можуть, наприклад, хороші сосиски. Але є безліч нюансів, безліч питань, на які слід відповісти, щоб краще розбиратися в питаннях, пов'язаних з алергією. А питань у даній тематиці, на жаль, є більше ніж значна кількість. Всі ми з охопити не зможемо чисто фізично, але деякі найбільш важливі розглянемо неодмінним чином.

Різниця з непереносимістю

Часто плутають алергію і харчову непереносимість. Хоча у цих понять і є щось спільне, по своїй суті це речі виключно різні. Коли існує алергія, то на деякі речовини, які містяться в вживаних продуктах харчування, реагує імунна система. Коли ж мається харчова непереносимість, то тоді реагує вже інша система, харчова. Ніякої небезпеки для людського життя від непереносимості не виникає, а відбувається вона по причині того, що в організмі людини відсутні деякі ензими, які в звичайних умовах допомогли б забезпечити засвоєння окремих елементів організмом людини.


Найбільш поширені алергени

Деякі продукти викликають алергію набагато частіше порівняно з іншими. Припустимо, теоретично алергія може виникнути і коли ви вирішите купити сосиски для хот догів, але ймовірність цього крайнім чином мала. А ось арахіс, кешью, яйця, лісовий горіх, цитрусові, бразильський горіх, соя, молочка, пшениця, риба і морепродукти, а також фрукти і овочі яскравих кольорів (не рахуючи зеленого) знаходяться в групі ризику, з ними треба бути обережніше.

Спадкова природа

Харчова алергія може і не передаватися спадково, хоча взагалі алергія є спадковим захворюванням. Харчова алергія в сім'ях зазвичай виникає в чисто одиничних випадках і не є характерно вираженим правилом.

Як проходить харчова алергія у дітей?

Теоретично, коли діти перестають вживати продукти, які викликали у них алергію, вони можуть від неї позбутися. Але деякі продукти, зокрема, арахіс або деякі інші горіхи, викликають проблему у досить складній формі, через що позбутися від неї представляється досить проблематичним. 


Годування грудьми і алергія

Є думка, що годування грудьми може запобігти появі алергії у дітей. Альтернативна думка полягає в тому, що її прояв таким чином лише віддаляється. Але коли в сім'ї алергія є переданим у спадок захворюванням, хоча б перші шість місяців годувати дитину грудьми все-таки рекомендується. 

Чи лікується харчова алергія?

На даний момент ні. Так що якщо у вас викликають негативну реакцію, наприклад, різні види шинки, то краще вам просто відмовитися від них, щоб уникнути негативних проявів. Надалі ж можуть з'явитися вакцини, які контролюватимуть прояви алергії, хоча причини усунути буде куди як більш проблематично. 

Зв'язок з хронічними захворюваннями

Поки що немає хоч скільки-небудь конкретних доказів, що харчова алергія здатна впливати на епілепсію, артрит та інші проблеми. Але все-таки є припущення, що деякі взаємозв'язки з артритом є, зокрема, деякі продукти здатні його полегшувати, або посилювати напади мігрені. А алергія тоді теоретично може посилювати хронічні захворювання. Але це ще належить довести. 

Харчові добавки

Деякі сучасні дослідження показують, що більша частина харчових добавок, наприклад, іоносодіум глутамат, не викликають алергічних реакцій. Але харчова непереносимість все-таки є більш ніж ймовірною.

Чутливість до сульфітів

Багато хто вважає, що чутливість до сульфітів, тобто особливих консервантів, що містяться в пиві, сухофруктах і так далі, відноситься до алергічних реакцій. Але на ділі ці явища, хоча і схожі, мають різну природи функціонування.