Вплив продуктів харчування на мозок



Вплив продуктів харчування на мозок

Те, що ми на регулярній основі їмо, впливає на різні органи нашого тіла. Їжа поступово побічно стає, образно кажучи, нами, а тому варто так ретельно підходити до вибору того, що ми їмо. Їмо ми солодке, або налягаємо на ковбасні вироби, завжди важливо розуміти те, яким чином їжа надалі впливає на наш організм. Крім іншого вона впливає і на мозок. Розберемося з деякими ключовими механізмами подібного впливу.

Вплив жирів на мозок

Після того як ви твердо вирішили, наприклад, купити сосиски і вжити їх в їжу,  жири, що в них знаходяться розщеплюються організмом на так звані жирні кислоти, ну а вже останні активним чином починають застосовуватися організмом для різних цілей. Почати варто з того, що всі гормони містять в своєму складі жирні кислоти, так само як і зовнішня мембрана клітини. Є величезна кількість різних жирних кислот, але основними є дві, з тієї простої причини, що в нашому організмі вони вироблятися не можуть. Це а-лінолевої кислоти, вони ж n-6, а також лінолевої n-3, так звані омегакіслоти. Лінолеві кислоти якраз відповідають за те, щоб мозок нормально розвивався і формувався. Взагалі, вони найбільше містяться в рибі, а тому й існує думка, що риба корисна для мозку.


Таким чином, виходить, що якість жиру значним чином впливає на ефект, який він чинить на організм і на мозок зокрема. Навіть хороша сгущенка містить жири, які можуть викликати при великому вживанні депресії і серцево-судинні захворювання, а ось риба, навпаки, буде дуже цінна для вашого здоров'я.

А ось поліненасичені рослинні масла, до яких відноситься кукурудзяна та соняшникова, вже не містять лінолевої кислоти, але саме вони цінні для серцево-судинної системи, а також для імунної. Вони містять а-лінолеві кислоти, які корисні будуть в тому числі і для мозку.

Вплив вуглеводів на мозок

Також дуже сильно впливає на мозок цукор, який може прискорити і загострити мозкові процеси. Зрозуміло, мається на увазі, що ви вживаєте його в збалансованій, помірній кількості. Також вуглеводи, що там містяться, допоможуть уникнути занепокоєння і тривожності. Не дивно, що жінки, на яких сильно позначається вплив ПМС, починають більш активно вживати вуглеводи в їжу безпосередньо перед менструацією. Це досить просто пояснити. Вся справа в поведінці амінокислот, яка є в достатній мірі специфічною. Вони ніби змагаються за право потрапити в мозок. Для цього їм необхідно подолати натуральний бар'єр і потрапити в потрібне місце з крові. Коли вуглеводи вживаються в їжу укупі з білками, починає тоді вироблятися відомий всім інсулін, а він видаляє разом з надлишками цукру і амінокислоти, залишаючи лише один, триптофан. Він, в свою чергу, перетворюється в серотонін, який відомий своєю здатністю підвищувати настрій.


Інше

Щоб мозок успішно і ефективно справлявся з розв'язком різних завдань, необхідно, щоб в ньому містилися різні біохімічні речовини, які можуть досить ефективно передавати нервові імпульси. Одна з таких речовин вже називалася, це згаданий серотонін. Крім нього мається ацетилхолін. Коли у вашому організмі є його нестача через стреси і процеси старіння, ви зможете поліпшити свою пам'ять, вживаючи в їжу продукти, що містять достатню кількість холіну. До подібних продуктів можна віднести бобові, яєчні жовтки, а також печінку, серце або ж лецитин.

Не забувайте також про вживання продуктів, які в собі мають достатню кількість вітамінів групи B, інакше можна прийти до депресивного і дратівливого стану, який може перерости в різні психічні відхилення та захворювання. Таким чином, щоб ваш мозок завжди функціонував так, як вам необхідно, щоб ви не відчували ніяких, навіть малих проблем, необхідно на постійній основі стежити за своїм харчуванням, вживаючи тільки лише ту їжу, яка буде позитивно впливати на ваш стан в цілому, а також на ваш мозок і його стан зокрема.