Вітаміни і мінерали в продуктах харчування



Вітаміни і мінерали в продуктах харчування

Ми вживаємо їжу щодня, адже вона важлива для нашого виживання. Але дуже часто ми знаємо про неї набагато менше, ніж варто було б у теорії. Ми деколи більше знаємо, як здійснюється реалізація ковбасних виробів, ніж знайомі з тим, що ці ковбасні вироби здатні дати нашому організму. Адже разом з їжею ми вживаємо дуже численні речовини, що мають різну цінність, різне значення і так далі. Саме від поживних речовин залежить, наскільки їжа буде цінною і в якому відношенні саме вона буде такою.

Розглянемо різні поживні речовини по порядку. Для максимально ефективного процесу підтримки життєдіяльності організму необхідний цілий набір: і мікроелементи, і мінерали, і вуглеводи, і вітаміни, і білки, і жири, і вуглеводи. Але впливають вони різним чином, тому і розглядати їх необхідно окремо.


Білки 

Це дуже важливі компоненти, які володіють дуже багатим розмаїттям. Є порядку 120 різновидів білків, з них 20 необхідні організму. З цих 20 людське тіло не може ніяким чином виробляти 8 штук, тому вони неодмінно повинні надходити зовнішньо через їжу. Це так звані незамінні амінокислоти. Є значна кількість функцій, які виконують білки, навіть ті, які має ковбаса напівкопчена та інші м'ясні продукти.

Перша функція - каталітична. Тобто білки-ферменти відіграють роль особливих каталізаторів для речовин, що містяться в організмі. Таким ось чином вони безпосередньо беруть участь у процесі обміну речовин.

Далі слідуєA структурна функція, вона ж захисна, без неї клітинам не надавалась би необхідна форма. В першу чергу мова йде про нігті і волосся.

Далі йде регуляторна функція. Простіше кажучи, білки беруть участь безпосереднім чином в хімічному, імунному, а також фізичному захисті організму, такому як боротьба з вірусними інфекціями, або згортання крові при пораненнях

Транспортна функція допомагає переносити по всьому тілу, через тканини і клітини різні речовини, наприклад, кисень. Також білки запасаються як додаткове джерело енергії. Особливо це відбувається в яйцеклітинах, де вони застосовуються як для зростання, так і для іншого розвитку.

Далі здійснюється моторна функція, завдяки якій проводиться необхідне скорочення м'язів.

Нарешті, рецепторная функція, яка працює укупі з сигнальною, що забезпечує передачу сигналів між тканинами, органами і так далі, між різними системами, наприклад, ендокринної, нервової та іншими. Рецепторна ж функція конкретно відповідає за збудження, завдяки якому і здійснюється передача певного сигналу. Також білки допомагають виробляти гормони. 


Вуглеводи

Майже будь-які продукти, і тістечка, і всі види шинки, також містять вуглеводи. Вони є дуже важливою, незамінною складовою тканин і клітин людини. У них також є цілий перелік функцій, які вони успішно здійснюють. Перша функція - опорна і структурна, завдяки якій м'язи, нігті і стінки клітин формуються у людини і підтримують свій стан. Пластична функція допомагає вуглеводам брати участь в будові ДНК і РНК. Енергетична функція дозволяє виділяти чималу кількість енергії при окисленні. Запасна функція допомагає запасатися в організмі, забезпечуючи резервний запас енергії. Осмотична регулює тиск у крові, а рецепторна допомагає сприймати деякі сигнали.

Жири

Це ключове джерело енергії для людини, яка дозволяє забезпечувати організму більше енергії, ніж це було б при вживанні тільки лише вуглеводів.


Вітаміни

Вони містяться в різних продуктах в невеликих кількостях, але їх цінність для здоров'я виключно велика. Вони допомагають засвоювати різні речовини, вони беруть участь у формуванні клітин крові, а також гормонів, різного генетичного матеріалу і різнотипних хімічних речовин. Необхідно належним чином підбирати і готувати їжу, щоб кількість вітамінів в ній було необхідним.

Мінерали

Вони приймають характерну участь в роботі різних комплексних хімічних систем організму, також вони транспортують кисень, формують і підтримують м'язову тканину вкупі зі скелетом, нормалізують число серцевих скорочень, водний баланс і допомагають передавати нервові сигнали ефективним методом.