Продукти, які містять антиоксиданти



Продукти, які містять антиоксиданти

Часто ми чуємо, що якісь продукти містять антиоксиданти. На жаль, найчастіше це так і буває тим, що ми просто чуємо краєм вуха, ніяким чином на це не реагуючи. Але важливо розуміти склад вживаної їжі, важливо розуміти, що принесе користь, а що зашкодить, так що необхідно розбиратися в різних елементах дуже досконально, перед тим як купити та спожити в їжу що завгодно, хоч легкий сніданок, хоч м'ясні делікатеси оптом. Так що спробуємо розібратися, що таке антиоксиданти. Але щоб це досконально зрозуміти, доведеться спочатку зробити невеликий крок назад, розібравшись, що таке вільні радикали і який ефект вони справляють на організм людини.

Вільні радикали

Таким чином називають побічні продукти, які утворюються, коли організм спалює кисень, щоб виробляти таку необхідну і важливу енергію. По суті, вільні радикали - це особливі молекули, які втратили у себе один електрон. А їм необхідно його будь-яким чином відновити. Щоб здійснити це, вони починають атакувати молекули, що знаходяться по сусідству. І це може вести до дуже специфічних наслідків. Якщо електрон забирається з таких важливих структур як білки, жири, або навіть ДНК, то тоді клітинні структури серйозним чином пошкоджуються, а це може привести до дуже серйозних проблем, про які багато хто навіть часом і не замислюється. І неважливо, що ви їсте, хоч варено-копчені ковбаси, хоч дієтичну їжу, таке відбувається постійно.

І важливо розуміти також, що мова йде далеко не про одиничний обмін електронами, що було б відносним чином безпечно. Мова йде про цілі ланцюгові реакції, які приводять у результаті до утворення все більшої і більшої кількості аналогічного роду вільних радикалів. Це призводить до негативних наслідків, які можуть дуже нашкодити організму. Це передчасне старіння, захворювання серцево-судинної системи, опорно-рухової системи і навіть онкологічні захворювання. Утворюватися вільні радикали більш активним чином можуть ще під впливом різнотипних несприятливих факторів навколишнього середовища.


Антиоксиданти

Ось тут-то і вступають в дію так звані антиоксиданти. Ці речовини займаються тим, що нейтралізують вільні радикали. Простіше кажучи, вони віддають свої електрони вільним радикалам, а тому таким чином запобігають нанесенню будь-якої шкоди клітинам організму. Якщо виділяти вітаміни, які відносяться до антиоксидантів, то можна виділити три основні категорії. Це вітамін С, вітамін Е, а також бета-каротин. У кожного з них своя власна функція, тому настільки бажано не зупинятися на вживанні якогось одного з них, замість цього переважніше урізноманітнити свій раціон таким чином, щоб всі три категорії вітамінів зустрічалися якщо не в рівних ступенях, то хоча б в близьких до рівних . Краще вживати саме продукти натурального, природного походження, тому що вітаміни, набувають з різних добавок, далеко не обов'язково можуть бути настільки ж цінними для вашого організму.


Продукти

Які ж продукти містять антиоксиданти? Це необхідно знати, тому що в сосисках курячих та іншій побутовій їжі, яку ми вживаємо не замислюючись, їх в достатніх кількостях не відшукаєш. А містяться вони в різних продуктах харчування. Наприклад, якщо розглядати бета-каротин, то необхідно вживати яскраво забарвлені фрукти і овочі жовтого, оранжевого та зеленого кольору. Це гарбуз, манго, морквина, червоний перець і аналогічне. Вітамін С можна знайти також в червоному перці (а також в зеленому), в полуниці, апельсинах, грейпфрутах, капусті, ківі, томатах, картоплі. Вітамін Е, який багато хто також знає під назвою токоферол, міститься в будь-якій рослинній їжі, хоча акцент можна зробити на рослинних маслах. Нарешті, маються так звані поліфеноли, білкові сполуки, які також є антиоксидантами. Вони містяться в чаї як в чорному, так і в зеленому. Регулярно включаючи в свій раціон вищеописані продукти, ви зможете краще зберегти власне здоров'я та загальний хороший стан.