Правильне вживання білкової їжі



Правильне вживання білкової їжі

Їжа нашому організму потрібна принципово різна, тому що чим багатший раціон різними компонентами, тим краще для нашого здоров'я. Один з принципово важливих елементів міститься в чималих кількостях в м'ясних продуктах. Мова йде, звичайно ж, про таку винятковим чином важливу річ, як білок. Адже він для нашого організму дуже і дуже важливий. Багато хто не надають особливого значення його наявності, багато хто просто починає звертати на нього хоча б якусь увагу тільки коли починає займатися спортом. Часто люди звертають увагу на оптові продажі ковбасних виробів, але чи здатні вони поповнити запаси організму?

Дійсно, при заняттях спортом значимість білка в рази підвищується. Його все-таки і при звичайному житті не можна недооцінювати, наскільки білок критичний для нашого організму. Тому звернемо увагу на те, навіщо він потрібний, а також спробуємо зрозуміти, яким чином найбільш коректно вживати різну їжу, де він віститься в гранично великих кількостях.

Роль білка

Коли ми вирішуємо купити сосиски або будь-яку іншу їжу, яка в достатніх кількостях має білок, ми часом і не розуміємо, в якій же мірі важливо те, що в наш організм надходять білки. Вони безпосереднім чином беруть участь у виробництві клітин, вони допомагають утворювати ферменти, виробляти гормони і антитіла. Коли організму не вистачає енергії, яка виходить з жирів і вуглеводів, білки розщеплюються, після чого вони також є додатковим джерелом енергії. Тому роль подібних речовин винятковим чином висока. 


Звідки брати білок

Здавалося б, що ж може бути елементарніше отримання білка в своїй їжі? Наприклад, купили шинку з курки, і проблема відпала. Але на ділі не все так просто. Справа в тому, що, звичайно, саме продукти тваринного походження є пріоритетними, але от тільки можна розглянути і іншого виду альтернативи. Зокрема, можна звернути увагу і на продукти суто рослинного походження. Білки бувають різні. Якісь, на зразок фібриногену відповідають за згортання крові, інші, такі як міозин, відповідають за скорочення м'язів, а гемоглобін регулює надходження кисню в кров.

Білки, втім, настільки потрібні людині не всі, з 120 видів, що існують в світі, тільки 20 потрібні людині, а 12 з цих 20 людський організм може синтезувати, тому незамінних їх варіацій існує лише вісім. Ось чому так критично вживати в їжу коректні продукти. Втім, які ж з них назвати коректними?

Що недолік, що надлишок білка не несуть в собі нічого доброго, так що білкову їжу бажано вживати не більше ніж 15% від загального раціону. Що стосується найкращого варіанту, то це риба, а також м'ясо, молоко, різні молочні продукти і яйця. Саме з останніх білок найкраще засвоюється, тому що він найбільш схожий на структуру того білка, що міститься в організмі людини. Але це зовсім не означає, що яйцями варто обмежуватися. Молоко і молочні продукти містять білок, який приблизно на 90% відповідає тому, що знаходиться в нашому організмі.


Що до рослинних білків, то тут бажано віддати перевагу бобовим. Добрими будуть горох, сочевиця, квасоля і соя. Злаки теж будуть слушними, але в них вміст необхідних речовин все-таки дещо менший, ніж необхідно. 
Кожен білок є цінним, або, навпаки, не дуже для організму в залежності від того, які амінокислоти він містить в якому поєднанні. Мова йде про триптофан, метіонін і лізин, а також про низку інших. Найбільш цінне поєднання їх міститься у білка м'яса, тому м'ясо повинно в обов'язковому порядку бути присутнім в щоденному раціоні кожної людини, яка піклується про своє здоров'я.

Коли ви сидите на дієті, також стежте, щоб дані речовини постійно надходили в організм. Зазвичай дієти якраз обмежують вміст у раціоні жирів і вуглеводів, тому на білки покладена місія насичення організму необхідною енергією. Коли їх не вистачає, то організм починає вже витрачати свої власні ресурси, а це веде до підвищеної до неприємного стомлюваності, не дуже хорошого самопочуття та інших проблем, які хотілося, звичайно, б максимальним чином уникнути.