Користь спецій для здоров’я



Користь спецій для здоров’я

Сьогодні мало який продукт обходиться без спецій. Будь то хоч домашня ковбаса, хоч складна і багатоярусна страва - там напевно містяться ті або ж інші спеції. Що це таке? Це ароматичні речовини, які мають виключно рослинне походження. Зазвичай вживаються вони в сушеному і перемеленому вигляді, але бувають і виключення, наприклад, коли вони вживаються у вигляді листя Застосовуються вони для легкої модифікації смаку приготовленої їжі в потрібному напрямку.

Властивості спецій

Часто саме модифікація вихідного смаку і аромату є першорядною причиною застосування спецій для нас. Але можна підходити до їх застосування дещо іншим чином. Зокрема, на здоров'я вони можуть мати дуже навіть позитивний вплив, причому неважливо, де ви їх застосовуєте, в салатах, в гарнірах, або і зовсім коли вирішите, наприклад, купити ковбасу оптом. І приносити користь вони можуть принциповим чином різну. Один з цінних впливів, який проявляється - це протираковий. Але це лише один з можливих прикладів.


Взагалі, властивості спецій можуть робити їжу різноманітною, навіть коли додається їх зовсім небагато. Навіть малі порції містять речовини різного роду, в тому числі антиоксиданти, завдяки яким клітини не руйнуються вільними радикалами в занадто великій мірі, а це дуже цінно для здоров'я.

Деталі

Можна виділити деякі конкретні спеції, які можуть мати на організм позитивний вплив. Наприклад, візьмемо протиракову дыю. Національний Інститут дослідження ракових захворювань виявив, що допомогти нейтралізувати подібні захворювання допомагають материнка, шавлія, розмарин, солодкий кріп, кмин звичайний, полин, естрагон, аніс, коріандр, куркума і чебрець.

Деякі з них йдуть ще далі. Наприклад, в кмину і солодкому кропі міститься чимала кількість речовин, які носять назву терпеноїди. Вони якраз допомагають запобігти ймовірності утворення пухлин злоякісного типу, та й рівень холестерину, що міститься в крові, вони допомагають в істотній мірі знизити. Онкогенні речовини, що також викликають захворювання онкологічного типу, допомагає побороти коріандр.

Не всі цінні властивості спецій вивчені до кінця. Взяти хоча б куркумін. Як показують останні дослідження, він може бути ефективним засобом для якісного лікування кістозного фіброзу. Дослідження відповідного характеру вже ефективно пройшли на мишах, але поки що немає достатніх даних, щоб робити висновки про вплив цієї спеції на організм, безпосередньо, людини. Але всі передумови для успішного впливу і на людський організм, тим не менш, є.


Ще допомагають боротися з пухлинами різних типів імбир і перець чилі. Але не варто думати, що від інших проблем спеції не можуть допомогти. Вони можуть впливати і на інші аспекти, наприклад, перець і шафран позитивно позначаються на роботі імунної системи людини. Гвоздика укупі з мускатним горіхом більш ніж якісно справляється з бактерицидною функцією.

Дуже оптимістичні прогнози маються також і щодо застосування кориці в лікуванні діабету. Адже є всі передумови, що вона буде ефективним засобом по боротьбі з даною проблемою. Приміром, навіть одна або дві чайні ложки, прийняті у вигляді капсул, можуть допомогти знизити рівень цукру, а також триглицерида і холестерину в крові. Але все-таки не все так просто з корицею. Вона вживається традиційно з жирами і цукром в різних булочках або аналогічною їжою, хіба що ковбаски мисливські оптом з корицею не купити. Але ж можна і потрібно додавати цю найціннішу спецію в овочі і м'ясо. Інші її прекрасні компаньйони - це чай, родзинки, шпинат та інше Так що одну ложку в день за допомогою додавання в різні продукти не так-то вже й складно вживати.

Так що спеції однозначно дуже і дуже цінні для будь-якої людини. Але, звичайно ж, будь-яка, навіть найбільш важлива добавка хороша тільки коли вона вживається в міру. А тому варто не переборщувати, додавати вищеописані добавки в виключно розумних кількостях, і тоді вони будуть виключно позитивні для вашого організму.