Користь і шкода червоного вина



Користь і шкода червоного вина

Є численні продукти, про які ми чуємо настільки різні відгуки, що вже й не розуміємо, якого боку нам слід дотримуватися. Думки бувають діаметрально різними, а докопатися до істини часом дуже навіть проблематично, так само як і знайти якісь обгрунтовані та аргументовані підтвердження тієї чи ж іншої точки зору. Така розбіжність буває навіть коли розглядається ковбаса Українська оптом, але все ж однією з найбільш болючих тем є червоне вино. Яких тільки чуток і домислів про нього не почуєш. Хтось стверджує про його невимовну користь, інші говорять, що його не можна навіть в малих кількостях вживати. Де ж істина? А істина, як воно зазвичай і буває в таких ситуаціях, знаходиться десь посередині. У вина є позитивні сторони і якості, які роблять його цінним і поживним, а є й негативні, які можуть принести шкоду вашому організму. Має сенс розглянути по черзі як переваги, так і недоліки даного продукту. 

Про позитивне

Основною перевагою червоного вина є так звані антиоксиданти. Дані речовини містяться в різних кількостях, але більше за все мається такої речовини як ресвератрол. В природі його можна відшукати в шкірці винограду і в його насінні. А коли виготовляється вино, то його концентрація стає максимально високою, його стає дуже багато. Звичайно, не можна сказати, що це речовина відсутня в білому вині, але там вона, безперечно, міститься в меншій кількості через технологічну специфіки процесу приготування. Справа в тому, що в білому вині шкірка і насіння видаляються на більш ранній стадії, що призводить до таких відмінностей. Є й інші антиоксиданти в даному напої, наприклад, катехіни, сапоніни та аналогічні. Завдяки їм вільні радикали не можуть настільки ж агресивно впливати на клітини людського організму. Та й з холестерином, що утворюється при непомірному вживанні різних видів ковбасних виробів антиоксиданти більш ніж успішно борються. 


Цікаво, що кількість антиоксидантів залежить від регіону, в якому було виготовлено вино. Найбільше їх, традиційно, у французьких винах, що підтверджують різні дослідження. Є прямий взаємозв'язок, який полягає в тому, що в тих районах Франції, де регулярно вживають вино, хоч і їдять жирну їжу, на зразок ковбаси Докторської, серцево-судинних захворювань статистично менше. 

Але це не єдиний позитивний вплив, який чинять червоні вина. Не можна не відзначити, що вино допомагає запобігати раковим захворюванням, за що відповідає все той же ресвератрол. Він може в деяких ситуаціях не тільки надавати профілактичний вплив, але навіть і руйнувати ракові утворення. Все це відбувається через той факт, що можливість мутацій ДНК, під його впливом, в результаті дії вільних радикалів стає мінімальною. Клітини ракового утворення починають відмирати, дрібні кровоносні судини навколо пухлини, які доставляють їй живильні речовини, не утворюються, так само як мінімізується розвиток метастазів. Звичайно, потрібно ще більш детально вивчити природу подібних явищ, але експериментально було помічено, що часом клітини раку молочної залози, крові та шкіри саморуйнується під впливом саме що вина.


Також вино може розріджувати кров, мінімізуючи ризики інфарктів і інсультів, а також нормалізувати низький рівень естрогену. 

Недоліки

Але, на жаль, все не обмежується лише достоїнствами. В вині міститься ще й алкоголь, а він викликає досить сильні головні болі, бо там, особливо в червоному вині, високий вміст таніну, якраз тієї речовини, яка й надає алкоголю його характерний колір і смак. Також висока калорійність даного напою. Сповільнюється концентрація уваги, що може привести в підсумку до негативних результатів, як, наприклад, підвищеного травматизму. Не з усіма ліками вино уживається, алкоголь взагалі не рекомендується змішувати з лікарськими препаратами. Ну а при зловживанні вино і зовсім може привести до серйозних проблем зі здоров'ям - з печінкою, тиском і тому подібним.