Про легкозасвоювані вуглеводи



Про легкозасвоювані вуглеводи

Продукти, які ми так або ж інакше вживаємо в їжу, дуже навіть непрості. Вони складаються з безлічі компонентів, кожен з яких якимось певним чином впливає на наш організм. І цей вплив може відрізнятися принциповим чином - тому не можна бездумно їсти що попало. Треба ретельно продумувати свій раціон, розуміти, що ж варто вжити в їжу на цей раз, яким продуктам віддати перевагу, а які слід проігнорувати. Ми не настільки часто розбираємося в цьому, просто тому що нас влаштовують якісь поверхневі знання щодо даного питання. Але це не надто вірний підхід, тому що іноді немає нічого ціннішого, ніж бути поінформованим про те як кожен з компонентів впливає на нас. Тоді ми зможемо розумно складати програму свого харчування - а це означає, що ми можемо стати більш здоровими, відчувати себе набагато краще і, як результат, отримувати від життя набагато більше задоволення, ніж коли-небудь.

Наприклад, всі ми знаємо, що великої шкоди організму несе надмірна кількість жирів. Але чи тільки вони грають таку негативну роль? Що гірше: коли ми купуємо ковбасні вироби оптом або ж солодощі? Одним з компонентів, що можуть підірвати ваше здоров'я і вашу фігуру при нераціональному вживанні є так звані легкозасвоювані вуглеводи, які, як це не сумно, можуть бути шкідливішими жирів. Так що варто було б розібратися, що ж саме до них відноситься, яку їжу варто уникати, та й взагалі, в чому ж принцип їх впливу на наш організм?


Загальна інформація

Коли ми вирішуємо, наприклад, купити ковбаси напівкопчені, то ми напевно знаємо, що в них міститься якась кількість вуглеводів. Але от яких? І в чому між ними настільки вже принципова різниця? Все досить просто. Є прості вуглеводи, а також є складні. Перші є поганими (той випадок, коли простота гірша за крадіжку), інші ж, навпаки, цінні для нашого організму. У чому ж полягає принципова відмінність?

Справа в тому, що прості вуглеводи починають напружувати наш організм відразу ж після їх вживання в їжу. У підсумку вони просто забираються в жировий запас, а організм продовжує функціонувати, не приділяючи більше уваги даними речовинам. Але хто від цього у програші? Як і завжди ми. А коли вуглеводи більш складні, то в організму є відповідно час, щоб підготуватися до їх переробки. А тому і в жировий запас буде переноситися набагато менше речовини, ну а це вже веде до того, що ви будете набагато краще підтримувати свою фігуру - але ж у більшості ситуацій мета саме в цьому.

Перелік продуктів

Так що ж можна тоді вживати, коли ми хочемо зайнятися схудненням? Не можуть же це бути які-небудь сосиски курячі оптом. Є цілий перелік продуктів, де містяться саме легкозасвоювані вуглеводи. Це всі ті продукти, що в тій чи іншій кількості містять цукор - що торти, що варення, що тістечка. Навіть мед цим «грішить». Також це ті продукти, що містять фруктозу. Іноді на соку написано, що він без цукру, але це зовсім не означає, що там немає в певній кількості вільної фруктози. Далі йдуть сильно перероблені або рафіновані вуглеводи. Простіше кажучи, це всяка випічка з білого борошна. Вона може бути не солодкою, ті ж крекери відносяться до подібної категорії. Також сюди ж відносяться різні продукти із замінниками цукру. Це взагалі досить спірна продукція, яку не завжди можна рекомендувати навіть людям, що страждають від такої проблеми як цукровий діабет.


Шкода

Яка ж шкода від них буде крім тієї, що була описана вище? Почнемо з порушення роботи ендокринної системи. Підшлункова і наднирники від таких вуглеводів працюють в рази інтенсивніше. Також змінюється кислотність кишечнику, що також не може радувати. В результаті починаються гази, імунна система слабшає і так далі. Також починається підвищений викид інсуліну. І це лише частина шкідливих ефектів, так що варто обмежити споживання подібної продукції, замінивши її тим, що містить більш складні вуглеводи. Від них же подібної шкоди ви не відчуєте - і будете ситі, здорові, організм також буде відмінно функціонувати.