Як не купити зіпсовану ковбасу?



Як не купити зіпсовану ковбасу

Смачна, соковита ковбаса - це предмет любові багатьох сучасних людей. Абсолютна більшість вживає ковбасні вироби в тому чи іншому вигляді регулярно, навіть часто. Популярність ковбаси йде ще з радянських часів, коли виробники були відповідальнішими, а споживачі з задоволенням виставляли на свій стіл нарізки ковбасних виробів. Сьогодні відшукати на полицях магазинів по-справжньому якісний продукт - завдання посильне тільки терплячим і уважним споживачам. Систематичне вживання в їжу ковбасних виробів не несе в собі користі для здоров'я, адже ковбаса сьогодні - це суміш харчових добавок, желатину, консервантів та інших «приємностей». Скільки в ній м'яса і чи є воно взагалі, як вибрати свіжу і їстівну ковбасу - про це в статті.

Купуючи ковбасу в магазині, необхідно гранично уважно оглядати її, але є також основні пункти, за якими можна заздалегідь визначити старий чи неякісний продукт.


  • Перше, що ми бачимо, беручи батон ковбаси в руки - це упаковка. Якщо ви бачите на оболонці ушкодження, або на дотик вона здається вологою, краще відкласти такий продукт в сторону. Що вже говорити про випадки, коли оболонка ковбаси вкрита пліснявою або нальотом невідомого походження, а також слизом. Такий продукт гарантовано приведе вас або вашу родину до отруєння як мінімум. Також необхідно звернути увагу, наскільки щільно оболонка прилягає до самого ковбасному виробу, і якщо вона відшаровується в деяких місцях - продукт непридатний для вживання.
  • У багатьох магазинах ковбасу можна подивитися в зрізі. Це прекрасна можливість, упускати яку не можна ні в якому разі. Сама ковбаса, на відміну від оболонки, сухою бути не повинна. Соковита, рівна і одноколірна поверхня - ось що ви повинні бачити на зрізі. Вкраплення сала в ковбасі зобов'язані бути білого або злегка рожевого кольору. Будь-які відхилення від цих норм ведуть до харчових отруєнь з першого пункту.
  • Постарайтеся перевірити ковбасний виріб на запах. Людські рецептори дуже просто ввести в оману, тому орієнтуйтеся на основні хитрості від виробників. Неякісну сировину з «душком» часто маскують сильними спеціями. Якщо ви відчуваєте в першу чергу аромати часнику, спецій - це дуже апетитно, але аж ніяк не корисно для вас. На першому місці в букеті ароматів повинен бути запах м'яса і ніякий інший.
  • Чудовий варіант - коли ви можете спробувати ковбасу ще в магазині. Така нагода трапляється вкрай рідко, але якщо ви знайшли точку, де вона є, то використовуйте її обов'язково. Пробуючи ковбасу, також звертайте увагу саме на смак м'яса. Для шинки або домашньої ковбаси обов'язково присутність невеликих м'ясних елементів. Якщо ви відчуваєте навіть мало помітний кислий присмак - покупка явно вас не порадує, так як це ознака старого продукту, що вже почав псуватися.
  • Незважаючи на те, що більшості покупців хочеться купувати товари за нижчими цінами - для ковбасних виробів така політика не годиться. Є шанс, що дорогі ковбаси матимуть кращу якість. Однак цей пункт у виборі далеко не завжди здатний допомогти покупцеві. Ціна на продукт складається не тільки з виробничих моментів. Оплата поставки, посередників також сильно впливають на кінцеву вартість товару. Тим не менш, наочний приклад: ковбаса Докторська, що відноситься до варених ковбас, одна з найбільш недорогих за рахунок низького вмісту м'яса в продукті.
  • Завжди і скрізь, у будь-яких ситуаціях, звіряйте терміни придатності на продуктах харчування. Особливо на ковбасі, адже якщо вона зроблена з натуральних продуктів - її життєвий шлях не такий вже і довгий. Терміну, вказаного на упаковці вірити можна теж не завжди, що не чисті на руку продавці нерідко змінюють дати прострочених товарів. Якщо перед вами явно зіпсувався продукт, згідно попереднім пунктам, але термін придатності в порядку - не купуйте таку ковбасу.

Це основні тонкощі, яких варто дотримуватися для покупки якісної ковбаси. В цій заплутаній ковбасній справі є ще ряд важливих пунктів. Більшість сучасних людей припускають, що покупка шинкових виробів точно дасть їм можливість насолодитися м'ясом зі спеціями. На жаль, у складі шинки завжди є желатин, що поєднується з поліфосфатами. Ці елементи дають виробнику можливість нагодувати споживача водою зі спеціями, але ніяк не м'ясом. Сучасні рецепти ковбасних заводів припускають максимальну кількість м'ясних продуктів в ковбасах сиров'ялених та сирокопчених типів. Ці ковбасні вироби можна назвати найбільш якісними на даний період і перевагу краще віддавати саме їм. Однак навіть при покупці сирокопченої ковбаси перевіряйте склад - адже виробник женеться за прибутком, не втрачайте пильності.


Будь-який з пунктів статті можна поставити під сумнів, адже виробники і продавці вдаються до маси хитрувань в гонці продажу споживачеві своїх продуктів. Найкраще, що можна зробити в такій ситуації - максимально знизити споживання магазинних ковбас. Відмінний варіант для терплячих - зробити ковбасу самостійно, адже такий виріб гарантовано буде нешкідливим, і навіть корисним.

Наостанок, кілька порад по зберіганню вже купленої ковбаси в домашніх умовах. Холодильник стане вашим кращим помічником в зберіганні ковбаси, але якщо вам хочеться ще більше збільшити термін зберігання ковбасного виробу - помістіть її на недовгий час в розчин з води і солі. Таким чином ви законсервуєте продукт, збільшивши його термін придатності на кілька днів.