Як уникнути харчових отруєнь літом



Як уникнути харчових отруєнь літом

Літо - це не тільки приємне сонце, час для відпочинку та приємного проведення часу. Це ще й спека. І навіть якщо ви адекватним чином переносите жарку погоду, то з точки зору харчування цей час куди як більш небезпечне і проблематичне. Справа в тому, що ризик харчового отруєння влітку високий як ніколи раніше. Майже в будь-яких продуктах, прикладом можуть послужити і ковбасні вироби, починають активним чином розмножуватися патогенні мікроорганізми. Зрозуміло, хотілося б уникнути отруєння, а тому варто вдаватися до деяких застережень, які допоможуть вам не отруїтися навіть в дуже спекотне літо.

Загальні попередження

Є загальні заходи, які необхідно вживати, з якими б продуктами харчування ви б не мали справу, будь то хоч Краківська ковбаса оптом, хоч щось інше. Для початку пам'ятайте, що кожен раз після відвідування вулиці необхідно ретельно мити руки, в тому числі і вже безпосередньо перед їжею. Це дуже важливо тому що на предметах, що знаходяться поза домом, можуть міститися організми і речовини, які можуть викликати харчові отруєння.

Коли ви купуєте продукти харчування в торговельних точках, завжди проявляйте максимум уваги та обережності. Зокрема, не варто ігнорувати термін придатності, дату виготовлення та інші параметри. Якщо ви бачите, що, можливо, умови зберігання були невідповідними, то це ще один привід утриматися від покупки подібного продукту. Особливо в зоні ризику знаходиться м'ясо, сир, яйця та аналогічні продукти. В них бактерії патогенного типу в жаркий період розмножуються особливо інтенсивно. Так що без холодильного обладнання їх купувати ні в якому разі не варто, інакше ви можете піддати себе підвищеному ризику.


Удома теж зберігати продукти необхідно коректним чином. Продукти, які відносяться до описаної вище групи підвищеного ризику, необхідно зберігати в холодильнику, та ще й в зоні, яка забезпечує максимальний холод. Ну а перед приготуванням продукти рекомендується піддавати тривалій термічній обробці. Вона значно знижує ризик зараження якими-небудь мікроорганізмами. Рибу, м'яса і яйця, а також сир необхідно запікати, варити, обсмажувати і так далі - в залежності від ситуації. Ну а молоко необхідно попередньо кип'ятити. Звичайно, зрозуміло, що, наприклад, шинка з курки буде найчастіше вживатися саме в початковому вигляді, але все ж обробка продуктів є кращою. Найкраще обробляти продукти хоча б десять хвилин, тоді потенційні патогенні мікроорганізми встигнуть загинути. Після приготування їжу неодмінно відправляйте зберігатися в холодильник.

Якою би звичною прописною істиною це не було, але все-таки не забувайте мити ваші свіжі овочі і фрукти, а ще краще знімайте у них верхній шар шкірки або того, що мається замість неї. І стежте за чистотою на кухні, хоча без фанатизму, інакше ви просто можете добитися того, що у мікроорганізмів виробиться стійкість до миючих засобів, які використовуються занадто часто.

Ознаки

Як зрозуміти, що продукт вже не дуже придатний для вживання? Почати варто з запаху, він присутній в більшості ситуацій. Далі звернути увагу варто на смак. Довіряйте своєму організму, коли він вам говорить, що щось не так. Адже в таких речах він помиляється рідко. Коли все зовсім погано, продукт починає змінювати свій колір на неприродний. В таких випадках не слід вам навіть і думати це про те, щоб залишити дану їжу на столі.


Далі звернути увагу варто на зміну консистенції. Тверде м'ясо, яке раптом стало пухким, не може бути хорошим вже за визначенням. Аналогічно з овочами та іншими продуктами. Уважно висліджуйте зміни. 
Безперечно, наскільки б ви не були акуратні, у вас завжди є шанс заробити отруєння, але ви можете мінімізувати цю ймовірність шляхом простої обережності. І тоді ви проведете літо приємно, не приділяючи час на лікування і прийом ліків, які допоможуть вам справитися з наслідками отруєння. Але мінімізувати прийом продуктів з підвищеної групи ризику, що описувалася раніше, буде розумним і здоровим рішенням на ці три місяці.